Biserica Ortodoxa din Nadrag
In ‘Cronica parohiei ortodoxe romane din Nadrag’, preotul Ilie Stoca spune ca prima biserica ortodoxa se gasea pe partea stanga a paraului Nadrag, la 100 m in aval de confluenta Padesului cu Cornetul.
Biserica din lemn, construita in jurul anilor 1850-1855, a servit drept lacas de cult ortodox pana in anul 1900, cand a fost demolata, in acelasi an fiind ridicata actuala biserica.
Noua biserica a fost ridicata sub regele apostolic Franciscus Iosefus I, in anul 1900, din initiativa medicului Ilie Petrasko (baron de Cornea), cu ajutorul Societatii de prelucrare a fierului Nadrag si a credinciosilor crestini din localitate.
Cu ocazia lucrarilor de renovare din anul 1929, s-a gasit in globul de la crucea din turnul bisericii, o scrisoare in care au fost consemnate urmatoarele: ‘Aceasta cruce s-a ridicat si pus pe turn la 24 septembrie 1900 de intreprinzatorul David Berneantu. Sfintirea s-a indeplinit prin administratorul acestei parohii, preotul Gheorghe Gaspar din Criciova, cu asistenta preotului Nicolae Groza, paroh din Gavojdia, cu mare pompa, fiind de fata public foarte numeros’. In urma renovarii, s-a facut alta cruce, care s-a ridicat si sfintit la 11 septembrie 1929.
In prima perioada de timp, a bisericii din lemn, credinciosii nu aveau un pastor sufletesc in mijlocul lor, parohia ortodoxa din Nadrag fiind afiliata pe rand la parohiile invecinate si administrata de preotii din respectivele parohii: Jdioara (preot Nicolae Borlovan), Crivina (preot Paul Popovici), Criciova (preot Gheorghe Gaspar), Gavojdia (preot Nicolae Groza), Maguri (preot Iulian Balaugean). Abia la 1 octombrie 1911 a fost instalat primul preot paroh, Constantin Popovici.
Incepand din anul 1921, parohia ortodoxa a dispus de o casa parohiala, situata pe strada Pades, la numarul 29. In anii 1957-1958 s-a construit noua casa parohiala, situata in centrul localitatii.