Vârful Padeș

Varful Pades este cel mai inalt varf din Muntii Poiana Rusca si este situat in Banat, in apropierea localitatii Nadrag. Traseele turistice care leaga localitatea Nadrag de cabana Caprioru si golul alpin al Varfului Pades (1382m) sunt marcate corespunzator in diverse culori si modele. Pe ele se asigura accesul din Nadrag la cabana Caprioru (actualmente nefunctionala) situata la aproximativ 2 ore de mers pe cararile din padure si de acolo in continuare in localitati invecinate (Gladna, Zolt, Lacul Surduc). De la Caprioru se poate ajunge in golul alpin al Varfului Pades dupa un voiaj pedestru de 2,5 ore.

Pe drumul de la Cabana Caprioru la Varful Pades se trece pe langa mai multe mine, actualmente inchise, din care in trecut se exploatau unele minerale si metale utilizate in industria metalurgica ce functiona in Nadrag. Padesul izvoraste chiar in apropiera varfului, in locul numit 7 Izvoare. Socotita de la izvoare, lungimea sa, este de circa 34 km, incluzand si partea de la confluenta cu Cornetul pana la Jdioara, Criciova unde se varsa in Timis, sub denumirea de paraul sau apa Nadragului.

Colectand si ceilalti afluenti mai mici Izvodea, Haiduca, Nadragel si la iesirea din Crivina, apa Nadragului nu seaca niciodata.

Gallery