Biserica Catolica din Nădrag

Hramul Bisericii se sarbatoreste in fiecare an la data de 12 Septembrie, purtand numele „Sfintei Fecioare Maria”. Sarbatoarea comemoreaza si ziua in care au fost alungate armatele turce din fata Vienei. Colectarea de fonduri pentru realizarea bisericii a inceput in anul 1900, dar in timpul Primului Razboi Mondial acestea au incetat, fondurile colectate fiind epuizate pentru acoperirea cheltuielilor curente de functionare a parohiei catolice din Nadrag.

In anul 1925, dupa terminarea razboiului, s-a reluat colectarea de fonduri. Constructia Bisericii propriu-zisa a inceput in anul 1927 si s-a finalizat in anul 1928 fiind realizata din blocuri de ciment prefabricate. Ferestrele au fost facute in Nadrag cu cheltuieli minime, ceea ce, alaturi de betonul din care sunt facuti peretii, explica randamentul termic foarte scazut al bisericii.

Anterior acestei biserici, in Nadrag, a existat o alta biserica mult mai mica, practic era o capela, construita intre anii 1849-1850, fiind sfintita in anul 1850.

Faptul ca biserica a fost construita ca o capela se datoreaza conditiilor istorice tulburi din acei ani. In perioada 1870-1875, Nadragul avea un numar de aproximativ 1500 de locuitori, dintre care o proportie covarsitoare de 90% erau de religie catolica.

Gallery